
نام شما : |
ایمیل شما : |
نام دوست شما: |
ایمیل دوست شما: |
1390/02/10 |
دکتر رسول جعفریان، نویسنده و محقق تاریخ که در بخش تحقیقات تاریخی سریال مختارنامه حضور داشته است، به برخی سوالات درباره آن پاسخ گفته است.
به گزارش خبرآنلاین؛ دکتر جعفریان در گفت و گویی که در وبلاگ خود منتشر کرده به سوالات متعددی درباره سیر تحقیقی سریال مختارنامه و نقش وی در این میان پاسخ داده است.
جعفریان درباره وضعیت توصیف شده از ایرانیان در این سریال و صحت تاریخی آن عنوان کرده است :
"جامعه کوفه در این دوره تلفیقی از اعراب مسلط و ایرانیان یا موالی تابع و مطیع بود. ایرانی هایی که شهروند درجه دوم به شمار می رفتند. این که ایرانیان در قیام مختار نقش فعالی داشتند، منطبق با نقل های تاریخی است. این که اشراف عرب از موالی ناراحت بوده و در این باره به مختار اعتراض می کردند، کاملا درست است. این که در یک لشکر سه هزار نفری مختار تنها هفتصد نفر عرب بودند، روایت تاریخی است و به احتمال درست است.
اما با این دقت داستانی که گاه در این فیلم شاهد آن هستیم طبعا خیر. با این حال به نظرم این عیب کار نیست، این حسن کار است که شما آنچه را که متون تاریخی گفته اند در یک فیلم به صورت روایت داستانی درآورید. این کار هنری است نه کار تاریخی. اگر مخاطبان تصور می کنند این ها عین تاریخ است، اما اشتباه برداشت آنهاست. در مجموع ایرانی ها در این دوره تاریخی، گرفتار دشواری هایی شبیه آنچه در این فیلم بازتاب یافته بوده اند."
وی درباره احتمال روایت های تصویر شده بر خلاف تاریخ در مختارنامه گفته است :
" مواردی وجود دارد که یا روایت آن ضعیف است یا انعکاس آن به صورت صریح چندان به مصلحت نبوده است. کشته شدن پسر عمر سعد به دست مادرش در تواریخ نیامده اما آقای میرباقری به دلایلی آن را داستانی کردند. مصلحت های دیگری هم از این دست داریم. کما این که برخی از انواع عذابهایی که مختار نسبت به قاتلان امام حسین (ع) داشت در فیلم انعکاس نیافته است. شاید تصور آقای میرباقری آن است که تواریخ در این باره غلو کرده اند. من هم بعید نمی دانم، اما به هر حال، ایشان از روی مصلحت اندیشی و عدم امکان ارائه آنها در سیما، آن صحنه های را نیاوردند. "
نظرات شما عزیزان: